Romanian English French German Hungarian Italian

Pestera de la Vadul Crisului

Peștera de la Vadul Crișului a fost decoperită în anul 1903.

 

 Între anii 1921-1927 Institutul de Biospeologie din Cluj face cercetări privind climatologia subterană și ecologia faunei cavernicole terestre și subacvatice. 

Peștera reprezintă sectorul aval al unui complex subteran de 4,5 km lungime aeriană, care drenează apele subterane captate de pe Platoul carstic Zece Hotare, de către Valea Peștireului (Peștera Bătrânului). 

Peștera este dezvoltată de-a lungul unei diaclaze, fiind îngustă și pe alocuri atingând peste 20m înălțime. După parcurgera galeriei pe firul apei pe o lungime de 100 m, apare primul sifon impenetrabil, care va fi depășit pe o galerie superioară lungă de 150m, care ne duce în Sala Balconului. Aici vom vedea câteva formațiuni interesante care nu s-au degradat datorită vizitării intense a peșterii și apoi vom reveni la galeria principală.

Coborâm la nivelul apei și ajungem la porțiunea pe care primii exploratori ai peșterii au numit-o Iadul, datorită faptului că întreaga podea a peșterii era străbătută de cursul de apă care îngreuna accesul. Acum, mulțumită amnajărilor accesul se face pe podețe fixate deasupra nivelului apei. După 80m de galerie îngustă, ajungem în Sala Mare, un spațiu cu o galerie lărgită. 

La distanța de 500 m de la intrare se încheie traseul amenajat pentru turiști, în locul numit "La Strâmtoare". Peștera continuă până la al doilea sifon, aflat la 750m de intrare. Acest sifon a fost parcurs cu scafandru în perioadele mai secetoase. După traversarea sifonului, se ajunge la o galerie puternic concreționată care duce, la 1000m de la intrare, la al treilea sifon, de data aceasta impenetrabil. 

Râul care străbate peștera se varsă în Crișul Repede, formând Cascada Vadu Crișului, o cădere de apă de peste 15m.

Cabana noastra

Va recomandam

image_3.jpg