Romanian English French German Hungarian Italian

Biodiversitatea Defileului Vadu Crisului

Reteaua Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. A fost constituita nu doar pentru protejarea naturii, ci si pentru mentinerea acestor bogatii naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltarii socio-economice.

Din 1992 Uniunea Europeana promoveaza ca instrument principal dezvoltarea retelei de arii de conservare a naturii Natura 2000, care sa acopere tarile membre UE, dar si tarile candidate, retea planificata initial a fi desemnata pana in anul 2000. Realizarea Retelei Natura 2000 se bazeaza pe doua directive ale Uniunii Europene, Directiva Habitate si Directiva Pasari , ce reglementeaza modul de selectare si desemnare a siturilor si protectia acestora, iar Statele Membre au dreptul de a reglementa modalitatile de realizare practica si de implementare a prevederilor din Directive.

 

Dupa aderare, in legislatia romaneasca aceste doua Directive sunt transpuse prin Ordonanta de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice , cu modificarile ulterioare.

Natura 2000 este o retea ecologica constituita din situri Natura 2000 de doua tipuri: Arii Speciale de Conservare (SAC - Special Areas of Conservation) constituite conform Directivei Habitate si Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (SPA - Special Protection Areas), constituite conform Directivei Pasari.

Aceste situri sunt identificate si declarate pe baze stiintifice (conform procedurilor celor doua Directive) cu scopul de a mentine intr-o stare de conservare favorabila o suprafata reprezentativa a celor mai importante tipuri de habitate (enumerate in Anexa I a Directivei Habitate) si populatii reprezentative de specii ale Europei (enumerate in Anexa II a Directivei Habitate si in Anexa I a Directivei Pasari).

DE RETINUT:

La definirea acestor situri NU s-a plecat de la ideea unei protectii stricte, care sa interzica activitatea umana. Dimpotriva, se considera ca in foarte multe situatii activitatile umane de gospodarire a resurselor naturale pot continua. In multe cazuri prezenta habitatelor si a speciilor din siturile Natura 2000 se datoreaza in special modului in care de sute de ani sunt gospodarite durabil padurile, pasunile sau fanatele.

Natura 2000 - este ceva nou si restrictiv?

In multe situatii, speciile si habitatele protejate din siturile Natura 2000 au aparut si s-au mentinut ca urmare a activitatilor umane de exploatare durabila a resurselor naturale. Ca urmare, in majoritatea siturilor Natura 2000 se vor mentine activitatile economice, dar cu accent deosebit pe conservarea speciilor si habitatelor pentru care au fost declarate. Managementul acestor zone va trebui sa tina cont de faptul ca Natura 2000 este, in primul rand, un instrument de conservare a biodiversitatii. Planurile de management vor include acele activitati economice care ajuta la mentinerea si protejarea naturii si a mediului.

In siturile Natura 2000 vor fi permise activitati agricole traditionale, unele dintre acestea necesare pentru mentinerea peisajelor (de exemplu, pajistile montane), cultivarea si obtinerea produselor ecologice - legume, fructe, produse lactate, carne, sucuri de fructe, activitati de vanatoare si pescuit, cu conditia ca siturile Natura 2000 sa isi pastreze obiectul conservarii.

Exploatarea terenurilor agricole nu trebuie sa conduca insa la degradarea sau distrugerea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale de interes comunitar, pentru care zona a fost declarata sit Natura 2000.

Aceste activitati vor respecta masurile minime de management pentru speciile de interes comunitar, de exemplu:

respectarea perioadelor de reproducere, cuibarit, popas si iernat;

exploatarea masei lemnoase - in functie de habitatul / specia pentru care zona a fost declarata sit Natura 2000;

constructii din materiale traditionale, in acord cu arhitectura zonei;

activitati de promovare si dezvoltare a turismului durabil, cu accent pe ecoturism.

Nu vor fi permise in zonele protejate constructii si lucrari de infrastructura care afecteaza habitatele/ speciile pentru care zona a fost declarata sit Natura 2000. Exceptie fac acele lucrari care sunt importante pentru siguranta oamenilor sau de importanta nationala. Conform legislatiei in vigoare, activitatile din siturile Natura 2000 se vor supune procedurii de evaluare a impactului de mediu, daca lucrarile prevazute afecteaza habitatele si/ sau speciile pentru care acea arie a fost declarata sit Natura 2000.

Evaluarea impactului asupra mediului nu va fi insa necesara pentru activitatile zilnice; de asemenea, declararea unei zone ca sit Natura 2000 nu va afecta dreptul de proprietate asupra terenurilor. In cazul in care vor exista activitati care trebuie stopate, datorita declararii unei zone drept sit Natura 2000, fermierii, proprietarii, administratorii si concesionari de terenuri vor primi plati compensatorii.

Pe langa conservarea capitalului natural, reteaua Natura 2000 ofera oportunitati importante pentru dezvoltare economica durabila, atat prin posibilitatea atragerii de fonduri, cat si printr-un management economic eficient in beneficiul oamenilor si al naturii.

De mentionat ca pe teritoriul Romaniei se afla peste jumatate din suprafata Muntilor Carpati, cei mai extinsi si mai salbatici munti din Europa, identificati ca una dintre cele mai importante ecoregiuni la nivel global, ce gazduieste aproape jumatate din populatia de carnivore mari a Europei (urs, lup, rasi), si Delta Dunarii, care este cea mai importanta zona umeda din Europa, adapostind colonii de pelicani si alte sute de specii de pasari. 

Sursa: www.natura2000.ro